Plastic verpakkingen, metalen en drinkpakken

Plastic verpakkingen, metalen en drinkpakken (PMD) horen in onze gemeente nu bij het restafval. Het wordt bij de afvalverwerker in een sorteermachine gescheiden van het overige afval. Bekijk hier hoe. Dit type model noemen we een nascheidingsmodel.

Steeds meer gemeenten kiezen voor nascheiding omdat de afvalverwerkers grote hoeveelheden thuis gescheiden PMD afkeuren. Het PMD is vervuild of er zitten verkeerde afvalstoffen in de PMD-container. Het wordt dan alsnog verbrand en daarmee stijgen de kosten voor afvalverwerking en gaan waardevolle grondstoffen verloren. Een nascheidingsmodel, zoals nu in gemeente Harderwijk, is interessant voor gemeenten waarbij het gescheiden PMD alsnog te vervuild is (méér dan 15 á 20%). Bij de tarieven voor restafval houden we er nu rekening mee dat hier PMD bij in zit. Daar betaalt u niet (extra) voor. U betaalt, via het variabele tarief, alléén voor het restafval dat u zelf aanbiedt.

Wilt u toch graag zelf PMD-afval scheiden? 

U kunt thuis zelf PMD-afval scheiden en dit wegbrengen naar een verzamelcontainer op het milieupark aan de Daltonstraat 23 in Harderwijk. De openingstijden zijn maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur.

Tijdelijk PMD inleveren op 8 locaties

Van 1 juli tot en met 22 december 2023 staan er op 8 extra locaties openbare PMD-containers. Hier kunt u gratis uw PMD-afval wegbrengen. Dit is een (tijdelijke) proef waarmee de gemeente wil onderzoeken hoe inwoners van Harderwijk en Hierden het liefst omgaan met PMD-afval. Lees hier meer over de PMD-pilot.

Terug naar overzicht