Over afval scheiden

Door nog bruikbare grondstoffen goed te scheiden kan afval een tweede leven krijgen. Veel afval dat nu nog in de grijze container verdwijnt, is eigenlijk geen afval, maar een grondstof voor nieuwe producten. Zo wordt van GFT compost gemaakt, wordt van oud papier nieuw papier gemaakt en wordt glas weer gebruikt om nieuw glas van te maken. Het verwerken van grondstoffen is goedkoper dan het verbranden van restafval. Én het is beter voor het milieu. Om het hergebruik mogelijk te maken is het belangrijk dat alle grondstoffen in de juiste bak of container worden gedaan.

Door nog meer, beter en zorgvuldig afval te scheiden zorgt u voor het behoud van waardevolle grondstoffen, helpt u mee aan een schonere leefomgeving en spaart u het milieu.

Diftar

We werken in onze gemeente met Diftar. Diftar betekent: een vast tarief voor standaardkosten en daarnaast betalen voor het aantal keer dat je de restafvalcontainer aan de weg zet (variabel tarief). Daarmee loont het om uw afval (papier, textiel, GFT en glas) zo goed mogelijk te scheiden. U houdt zo minder restafval over, waardoor de variabele kosten lager zijn. 

Animatie: het afvalbeleid in gemeente Harderwijk

We merken dat er veel vragen zijn over het afvalsysteem en de afvalkosten in onze gemeente. Ook bestaan er veel misverstanden. In deze animatievideo leggen we uit hoe het zit. We beantwoorden vragen als:

  • Waarom is afval zelf scheiden zo belangrijk?
  • Wat betekent diftar ook alweer?
  • Hoe ziet het scheidingsproces er in onze gemeente uit?
  • Waar liggen er kansen om het nog beter te doen?
  • Waarom stijgen mijn afvalkosten?

Een andere vraag die we vaak terugkeert is: hoeveel verdient de gemeente eigenlijk met afvalstoffenheffing? Het antwoord daarop is: niets! Wettelijk is namelijk bepaald dat gemeenten geen winst mogen maken op afval. 

Op deze site vindt u meer informatie over de verschillende afvalstromen en wat u zelf kunt doen om nog beter om te gaan met afval in uw huishouden.