Elektrische apparaten

Wat zijn elektrische apparaten?

Elektrische apparaten zitten vol met waardevolle grondstoffen en hebben een grote impact op het milieu. Deze laten repareren of netjes inleveren voor recycling vermindert dan ook fors de impact op het milieu. Onder elektronische of elektrische apparaten vallen:

  • Grote en kleine huishoudelijke apparaten (koelkast, televisie, stofzuiger, scheerapparaat, klok, etc.)
  • ICT-apparatuur (laptop, telefoon, printer, toetsenbord, etc.)
  • Consumentenapparatuur (radio, fotocamera, muziekinstrument, etc.)
  • Verlichting (tl-buis, hogedrukgastontladingslamp, lagedruknatriumlamp, etc.)
  • Gereedschap (boormachine, soldeerapparatuur, grasmaaier, etc.)
  • Speelgoed (videospellen, game console, autoracebaan, etc.)
  • Medische hulpmiddelen (beademingstoestellen, etc.)
  • Meetapparatuur (rookmelder, thermostaten, etc.)
  • Automaten (drankautomaten, geldautomaten)

Waar kan ik met afgedankte elektrische apparaten naartoe?

Gooi elektrisch apparatuur dat kapot is of waar u niets meer mee doet niet zo maar weg. Er zijn verschillende manieren om hier vanaf te komen of het een tweede leven te geven. Bekijk onderstaande mogelijkheden.

Heeft u elektrische apparaten die nog goed werken? Lever deze dan gratis in bij een kringloop, bijvoorbeeld Kringloopwinkel Het Goed

Bij het Repair Café in Kringloopwinkel Het Goed kunt u apparaten die stuk zijn ter reparatie aanbieden. Het advies en de reparaties zijn gratis, een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd. Daarnaast kun u het apparaat ook door een erkend reparatiebedrijf laten maken. Zo krijgt uw apparaat een tweede leven en is het aanschaffen van een nieuw apparaat misschien niet (meer) nodig.

U kunt elektrische apparaten en elektronische apparatuur ook gratis afgeven bij het Milieupark aan de Daltonstraat 23. Kijk hier voor de actuele openingstijden.

Koopt u een nieuw apparaat in een winkel of online? Lever dan gelijk uw oude apparaat in bij diezelfde winkel of geef het mee aan de bezorger. Hartstikke handig en snel, dankzij de oud voor nieuw regeling.

Bedrijven die zijn aangesloten bij Wecycle nemen niet alleen het grote, oude apparaat mee als ze een nieuw product bezorgen, maar ook ander klein elektrisch apparatuur. Vraag hier altijd naar en zorg dat de apparaten klaarliggen om mee te geven. Kijk hier voor meer informatie en deelnemende bedrijven.

Als u oude apparaten inlevert bij een daarvoor bestemd (Wecycle) inleverpunt, zorgt Stichting OPEN voor een milieubewuste verwerking van de elektrische apparaten. Na de inzameling vindt sortering van de apparaten plaats. Sommige apparaten worden handmatig gedemonteerd waardoor er hergebruik of betere recycling kan plaatsvinden. Daarna wordt de e-waste op de best mogelijke manier verwerkt door gecertificeerde verwerkers. Milieugevaarlijke stoffen zoals batterijen en condensatoren worden verwijderd. Dat maakt ingezamelde apparaten recyclebaar tot nieuwe grondstoffen!