Tips

Kijk goed naar wat u in huis haalt aan plastic verpakkingen. Kies voor voedsel en producten zonder onnodige verpakkingen en neem eigen zakjes en tasjes mee naar de winkel of de markt. Wat niet verbruikt wordt, hoeft ook niet gescheiden en verwerkt te worden.

Kijk voordat u iets weggooit of plastic verpakkingen zelf nog hergebruikt kunnen worden! Bijvoorbeeld als bewaarbakjes of om mee te knutselen.

Sinds 01-07-2021 is er statiegeld voor kleine plastic flesjes. Sinds 01-04-2023 geldt dit ook voor metalen drankverpakkingen (blikjes). Waar je ze koopt kun je ze inleveren. Gemakkelijk en goed voor het milieu.

Op deze pagina leest u wat er wel en niet in de (tijdelijke) PMD-containers mag. Voor andere producten of verpakkingen vindt u het antwoord via de Afvalscheidingswijzer!

Breng alleen een volle zak restafval weg naar de verzamelcontainer. En zet de restafvalcontainer pas aan de weg als die vol zit.

Kijk voor informatie over wasbare luiers bijvoorbeeld eens op www.wasbareluierwereld.nl.

Wees zorgvuldig bij het scheiden van afval. Gooi bijvoorbeeld geen gloeilampen in de glasbak en geen plastic bij het gft. En haal folders uit de plasticfolie voordat u ze bij het oud papier doet. Alleen dan kan uw afval goed worden verwerkt.

Vraag een extra of een andere container aan op www.harderwijk.nl/afval-en-groen/afvalcontainer-aanvragen-of-omwisselen.