Glas

Wat is glas?

Verpakkingsglas omvat al het glas dat dient als eenmalige verpakking voor drinken, voedsel of cosmetica. Voorbeelden zijn: sapflessen, jampotjes, wijnflessen, deodorantrollers, kruidenpotjes en parfumflesjes. Het wordt verzameld in twee soorten, namelijk 'blank glas' en 'gekleurd glas'.

In de glasbak horen geen drinkglazen (zoals thee-, frisdrank- en wijnglazen), ovenschalen of vlakglas (zoals ruiten of spiegels) thuis. Dit type glas valt niet onder verpakkingsglas en heeft een andere samenstelling. Dat wordt op een andere manier verwerkt.

De verschillende soorten glas

Het is erg belangrijk dat glas op de juiste manier wordt gesorteerd voor effectieve recycling.

Verpakkingsglas
Mag in de (openbare) glascontainers. Dit gaat om sapflessen, jampotjes, wijnflessen, deodorantrollers, kruidenpotjes en parfumflesjes.

Vlakglas
Brengt u naar het Milieupark. Dit gaat om ramen (dubbelglas), spiegels, schilderijglas of ander interieurglas. 

Overig glas
Gooit u bij het restafval. Dit gaat om glazen pannendeksels, ovenschalen, drinkglazen en ander overig glas dat geen verpakkingsglas is.

Ja. Glasverpakkingen mogen met deksel of dop eraan vast in de openbare glascontainer.

Bij het inzamelen van glas zorgen onze voertuigen ervoor dat het keurig op kleur gescheiden blijft, met behulp van twee aparte ruimtes. Het gescheiden ingezamelde glas wordt in de glasfabriek ontdaan van etiketten en doppen. Na het omsmelten gebruiken we het glas onder andere voor het produceren van nieuwe flessen.

Terug naar overzicht